sâmbătă, 18 decembrie 2010

CONTRA-EXEMPLU DE CIVILIZATIE


     Majoritatea romanilor sunt mahniti si intrigati de situatia in care a ajuns tara si nu vreau neaparat sa evidentiez din punct de vedere economic, ci mai degraba al pierderilor suferite la nivel de educatie, bun-simt, spirit civic, respect, obiceiuri, relatii umane si lista poate continua.
     Indiferent cu cine stai de vorba despre civilizatie si moralitate in Romania, iti va spune ca nu mai exista scara de valori si iti va insirui o lunga lista de exemple cu functionari, doctori, directori, oameni simpli, care incalca orice limita a tupeului si bunului simt.
     Adevarat este ca sunt si zone sau domenii in tara asta, in care lucrurile s-au schimbat, au evoluat si par adevarate insule de civilizatie, dar mai este mult pana vom putea vorbi de o situatie la nivel general.
     Am sa va povestesc in acest articol despre doua ipostaze diametral opuse, despre diferenta intre o atitudine profesionista si civilizata in comparatie cu una indolenta si depasita.
     Iata despre ce este vorba: 
     Am avut cu trei ani in urma serioase probleme de sanatate ale fetitei mele, care atunci avea vreo doi anisori si suferea de o enterocolita destul de grava. Am ajuns prin intermediul unei cunostinte la spitalul Elias din Bucuresti si a fost nevoie de internarea micutei, datorita starii destul de precare. E drept ca nu am gasit in rezerva unde au spitalizat-o cine stie ce conditii de lux, insa multumirea noastra era faptul ca nu statea impreuna cu alti copii bolnavi de la care se puteau lua usor diverse maladii.
     Lucrul cel mai important era insa altul: ATITUDINEA CADRELOR MEDICALE ! Incepand de la infermiera si pana la doctorita, toate aveau zambetul pe buze, o atitudine prietenoasa si joviala, dispusa in orice clipa sa te asculte si sa te ajute. Impresionant!
     Nimeni nu mi-a cerut nici o "atentie", dar comportamentul lor ma determina sa le "recompensez" din proprie initiativa doar pentru ca asa simteam.
     Al doilea termen al comparatiei il constituie vizita pe care am fost nevoiti sa o facem zilele trecute la un spital din  Braila, datorita unei viroze respiratorii agravate, a fetitei mele. Am intrat in camera de garda si am gasit doar asistenta . Era trecut de ora 22.00 si din nu stiu ce motiv doctorul de serviciu nu era acolo.
Am asteptat aproximativ zece minute pana cand in urma unui telefon dat de asistenta, a sosit doctorita.
Era o femeie maruntica cu o expresie plictisita, deranjata parca de prezenta noastra. Sotia mea i-a explicat ce simptome prezenta copilul, timp in care dansa avea aceeasi atitudine de superioritate si aroganta.
     Chiar daca diagnosticul sau tratamentul ar fi fost unul adecvat si doctorita din punct de vedere strict medical, ar fi fost una foarte priceputa, totusi, atitudinea si modul in care aceasta intelege sa-si faca meseria este deplorabila !
     In Romania trebiue in primul rand sa se inteleaga faptul ca NOI platim taxe pentru a ne asigura servicile medicale si daca lipsa banilor din spitale o mai putem intelege, maniera in care ne percep si ne trateaza cei pe care ii platim este inacceptabila !







Un comentariu:

  1. Am citit ceea ce ati postat dumneavoastra si intreg articolul este f interesant si chiar ne prezinta realitatea din ultima vreme,care nu este una tocmai buna.Recunosc k sunt si medici care nu isi trateaza cu indolenta sau cu cinism pacientii,insa in numar f scazut.Asa este,la noi in Romania mare majoritrate a medicilor isi trateza pacientzii in functie de grosimea plicului sau "haina de matase"Pe zi ce trece nivelul economiei,sanatatii,al invatamantului devine tot mai scazut si ne mai intrebam de ce medicii specialisti renunta si pleaca in strainatate?...Este normal sa faca acest pas in moment ce munca lor in tara nu este recunoscuta iar cauzele sunt nenumarate si complexe.In strainatate,confortul psihic al pacientilor este asigurat de personal specializat,pe cind la noi aceasta notiune este considerata un lux atit de mare,incit merita a fi luata in deridere,aplicindu-se adesea terapia de soc a "sutului in fund" si a "strivitului sub papuc".Poate suna urat,dar dupa parerea mea si din experientza proprie pe care am trait-o acum 3 ani in cazul mamei mele care a decedat din cauza ineficientei medicilor de garda de noapte care aveau in program tigari,cafea si somn,nicidecum asigurarea conditiilor si sprijinirea persoanelor de la terapie intensiva aflate in stare extrem de grava...Sunt foarte multe de adaugat si de schimbat in tara asta si daca o continuam tot asa guvernul de acum ramane in picioare,este clar k asteptarile sunt nule,pt k,cu asa un presedinte si ministri,Tara noastra lasa de dorit si chiar f mult...Spitalele publice au dezvoltat o cultura organizationala paguboasa,dovada si faptul ca aceiasi medici care-si dispretuiesc pacientii veniti la consultatii "la stat" stiu sa-si inmoaie glasul si sa-si imbogateasca vocabularul cu formule de politete cind acorda consultatii la cabinet privat.Atitudinea fata de pacienti masoara, astfel,distanta pina la reformarea sistemului sanitar din Romania.Cind un platitor de asigurari de sanatate
    va avea parte de aceeasi atitudine si de acelasi tratament din partea medicului fie ca merge intr-un spital de stat,fie in sector privat,se va putea spune ca reforma a dat roade,iar sistemul a devenit competitiv.Pina atunci,insa,principiul pe care ministrul Sanatatii l-a enuntat ca stind la baza masurilor sale:"ca in centrul tuturor deciziilor se afla interesele pacientilor",va ramine un deziderat,iar reforma o intentie nefinalizata....Grav k se intampla asemenea lucruri...Imi pare rau k ati avut probleme cu fetita,sper k acum se simte bine si k nu o sa mai prezinte probleme de nici un fel.Copii mici sunt f sensibili in comparatie cu generatiile trecute,dar chiar imi doresc pentru dumneavoastra sa va bucurati impreuna cu sotia de fetita si sa va aduca numai bucurii iar sanatatea sa fie mereu stabila si sa nu mai fiti nevoitzi sa treceti prin asemenea situatii.Multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere